Włoskie problemy z podrabianą żywnością

Data: 23.10.2013
W1siziisijiwmtmvmtavmjmvmdlfmjlfmzbfnji0x25ld3nfaxrhbglhbl9mb29kx3byb2r1y3rzlmpwzyjdlfsizsisimpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwimtaynhgzmjajil1d

14 miliardów euro – tyle wynoszą obroty działających w rolnictwie i handlu artykułami spożywczymi organizacji przestępczych. A są to dane tylko z 2013 roku.

Dane te przedstawił włoski związek rolników indywidualnych. Zyski pochodzące z handlu podrabianą żywnością wzrastają z roku na rok. Według analityków, ten stan rzeczy jest jednym ze skutków światowego kryzysu. Konsumenci oszczędzają między innymi na żywności, wybierają tańsze, gorszej jakości artykuły. Im mniej uwagi zwracają na jakość, tym na więcej mogą sobie pozwolić fałszerze. Żywność jest fałszowana szkodliwymi, często trującymi składnikami, takimi jak zużyty olej silnikowi, toksyczne związki chemiczne, barwniki.

Włochy są jednym z największych światowych producentów oliwy, serów i przetworów z warzyw. Są to też najczęściej podrabiane artykuły spożywcze, eksportowane do innych krajów, w tym Polski. Straty w wyniku działalności organizacji przestępczych ponoszą nie tylko duże koncerny spożywcze, ale również mniejsze, lokalne firmy.

Włoskie problemy są kolejnym sygnałem, że coraz więcej podrobionej żywności trafia na europejskie rynki. Zaczęło się od towarów luksusowych (między innymi drogich win), obecnie przestępcy są w stanie podrobić niemal każdy artykuł spożywczy.

Źródło: Gazeta Wyborcza

Skomentuj

Program oryginalny sprzedawca

Cenimy uczciwych sprzedawców, dlatego też postanowiliśmy im pomóc

Popierają nas

Walkę z podróbkami wspierają znane marki

Facebook

Dołącz do walki z podróbkami

Wspieraj nas

Wstaw nasz baner na swoją stronę