Marki

Wybierz interesujący Cię markę

Typ

Wybierz interesujący Cię typ

Noże ceramiczne - jak rozpoznać te oryginalne?

Data: 03.02.2015 Autor: Magdalena Moskal
W1siziisijiwmtuvmdivmdmvmtffndlfmjbfodiwx04uanbnil0swyjliiwianbnil0swyjwiiwidgh1bwiilcixmdi0edmymcmixv0

Doradzamy, jak rozpoznać autentyczne noże ceramiczne.

Nóż ceramiczny, to taki, którego głownia wykonywana jest z dwutlenku cyrkonu, co nadaje jej wysoką twardość – około 8,5 w skali Mohsa. Tak twarde ostrze wymaga ostrzenia na tarczy diamentowej, ale w codziennym użytkowaniu wystarczy to czynić raz na kilka lat. Noże takie są lekkie, nierdzewne oraz obojętne chemicznie. Nie zmieniają smaku i koloru potraw (np. sałaty). Nie zawierają stali, więc nie niszczą witamin w warzywach i owocach.

Od początku stały się one przebojem, będąc zdrową alternatywą dla nie do końca doskonałych stalowych odpowiedników. Nadają się do krojenia mięsa bez kości oraz niezbyt twardych wędlin. Ich głownie są również bardzo kruche – mogą rozbić się jak szkło po upadku na twarde podłoże. Z tego powodu nie nadają się do krojenia czegokolwiek zamrożonego lub mięsa z kością. Ceramicznym ostrzem nie można również niczego podważać, gdyż grozi to jego złamaniem.

Prawdziwy nóż ceramiczny poznamy między innymi po tym, że posiada on ostrze jedynie w kolorze czarnym lub białym. Nie produkuje się kolorowych noży ceramicznych! Jeśli ostrze noża podawanego za ceramiczny, błyszczy metalicznie, znaczy to, że jest on podrobiony! Oryginalny nóż ceramiczny z łatwością przetnie kartkę papieru pod kątem prostym oraz idealnie poradzi sobie z pokrojeniem mięsa na cieniutkie kawałeczki. Odporność na zużycie takiego noża jest prawie 60 razy wyższa niż noży stalowych, gdyż jest on prawie tak twardy jak diament. Nie ulega on korozji oraz działaniu kwasów, ponieważ nie zawiera materiałów korodujących, dzięki czemu również nie wchodzi w żadne reakcje z warzywami i owocami. Kolejną zaletą prawdziwego ceramicznego noża jest fakt, iż podczas krojenia nie przyklejają się do niego takie produkty jak Feta czy Brie. Doskonale kroi się nim również gorące pieczywo. Aby sprawdzić jego oryginalność można również przyłożyć nóż pod światło. Ceramika powinna być lekko przeźroczysta i jeśli na przykład przyłożymy do niej palce z drugiej strony, powinno być je lekko widać.

Na polskim rynku można dostać m.in. oryginalne japońskie noże kuchenne produkcji Kyocera Corporation. Firma ta powstała w 1959 roku w Japonii jako Kyoto Ceramic i od początku specjalizuje się w szlachetnej ceramice wytwarzanej z tlenku/węglika cyrkonu, a produkowane przez nią noże są pierwszymi z tego typu noży na świecie. Na internetowej stronie producenta możemy dostać dwa typy noży ceramicznych – z białym oraz z czarnym ostrzem.

N4.JPG N2.jpg

Seria ceramicznych noży Kyocera z oryginalną, charakterystyczną białą klingą oraz czarną rączką łączy w sobie zarówno walory estetyczne, jak i wyjątkowe zalety szlachetnej ceramiki. Ostrza wytwarzane są z dwutlenku cyrkonu, co zapewnia ich chemiczną obojętność, a więc odporność na rdzę kwasy i zasady. Serię noży Kyocera z czarnym ostrzem wykonano z węglika cyrkonu (ZrC), dlatego są one twardsze i jeszcze bardziej wytrzymałe od białych ostrzy Kyocera. Szlachetna ceramika również jest materiałem chemicznie obojętnym, całkowicie nierdzewnym oraz odpornym na działanie kwasów i zasad. Oryginalne noże tej firmy poznamy po logo producenta, które zawsze umieszczone jest na ostrzu, oraz… po cenie. Cena oryginalnego noża ceramicznego, w zależności od długości jego ostrza, waha się od 100 do ponad 400zł za sztukę! Jest to dość drastyczna różnica, jeśli wziąć pod uwagę ceny kolorowych podróbek, których coraz więcej trafia na rynek, jak na przykład takie:

Np1.jpg

Lub takie:

Np.jpg

Np3.jpg

Nóż taki bardzo ładnie wygląda, jest dostępny praktycznie rzecz biorąc - we wszystkich kolorach tęczy lub malowany w przeróżne wzory. Można go bardzo łatwo dostać (na aukcjach w Internecie, na miejscowym bazarku, w popularnych supermarketach, itd.). Jest on bardzo tani – możemy kupić go już nawet za 20 zł. Na takich nożach nie pojawia się jednak logo producenta, lub widnieje na nich logo bardzo podobne do logo firmy Kyocera. Nie mamy więc możliwości sprawdzić, jaka firma je wyprodukowała, dlatego też na aukcjach w Internecie często właśnie takie podróbki, przez nieuczciwych sprzedających, podawane są za oryginale noże Kyocera. Należy jednak pamiętać, że noże za taką cenę są jedynie powlekane ceramiką, przez co ścierają się, i nie spełniają swoich funkcji.


Źródła:
http://www.stylowazastawa.pl/producent/10/kyocera.html
http://hiendkitchen.com/category/noze-ceramiczne
http://www.ebay.com/gds/Ceramic-Knives-Buying-Guide-/10000000004215197/g.html
http://www.decorto.pl/blog/?p=594

Skomentuj

Popierają nas

Walkę z podróbkami wspierają znane marki

Facebook

Dołącz do walki z podróbkami

Wspieraj nas

Wstaw nasz baner na swoją stronę