Marki

Wybierz interesujący Cię markę

Typ

Wybierz interesujący Cię typ

Prawdziwe czy fałszywe pieczywo pełnoziarniste?

Data: 26.01.2016 Autor: Anna Rzadkowska
W1siziisijiwmtyvmdevmjyvmtffmjvfmjlfmtzfcglllnbuzyjdlfsizsisimpwzyjdlfsiccisinrodw1iiiwimtaynhgzmjajil1d

Doradzamy na co zwrócić uwagę, aby wybrać prawdziwy pełnoziarnisty chleb.

Szacuje się, że w ciągu roku Polacy spożywają ponad 50kg pieczywa. W związku z taką ilością nie brakuje producentów, którzy oferują coraz to bardziej wymyślne rodzaje pieczywa i próbują przekonać zarówno do jego wartości odżywczych, jak i smaku. Jako, że wybór jest tak ogromny, a my każdego dnia gonimy za rozmaitymi sprawami - często wybieramy niejako na oślep. Liczy się dla nas cena, wygląd, a równie często nazwa, która potrafi zachęcić do kupna nawet tego, który tak naprawdę jedynie udaje prawdziwe pieczywo.

  • Pełnoziarniste – jak powstaje?

Pieczywo pełnoziarniste powstaje z mąki z pełnego przemiału ziarna, czyli tak naprawdę wszystkich jego części. Pieczywo pełnoziarniste obfituje zatem we włókno pokarmowe oraz witaminy z grupy B. Mylnie nazywane chlebem ciemnym ze względu na barwę, która producenci uzyskują na przykład dodając karmelu, słodu, czy też cykorii. W ten sposób chleb z białej mąki jest w stanie do złudzenia przypominać pieczywo pełnoziarniste, choć jego wartości odżywcze są zdecydowanie gorsze.

2.jpg

  • Na co warto zwracać uwagę?

Prawdziwy chleb pełnoziarnisty powinien:
- wstawać po jego naciśnięciu – sprawdzaj sprężystość;
- miękisz powinien charakteryzować się zbitą konsystencją, z niewielkimi porami;
- barwa powinna być koloru szaro-brązowego, ciemna sugeruje sztuczne zabarwienie – sprawdzaj kolor;
- prawdziwe pieczywo pełnoziarniste to odpowiednie proporcje mąki i wody, wszelkiego rodzaju ‘E’ nie powinny się w nim znajdować – sprawdzaj skład na opakowaniu;
- w produktach pełnoziarnistych występują widoczne otrąbki – sprawdź strukturę;
- wysoka zawartość błonnika, a o takiej można mówić, gdy w 100g produktu znajduje się co najmniej 6g błonnika pokarmowego (Rozporządzenie w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dot. żywności) – sprawdź zawartość błonnika;
- w opisie powinny się znaleźć sformułowania typu: „z pełnego ziarna”, „mąka pełnoziarnista” etc. – wczytaj się w nazwę;
- umiejscowienie logo producenta – jeśli znajduje się w widocznym miejscu i nie potrzeba lupy, aby je dostrzec, to duża szansa na prawdziwe pieczywo;
- zupełnie inny zapach ma prawdziwe pieczywo – sprawdzaj zapach;
- farbowany chleb rozsypie się podczas krojenia, prawdziwy nie kruszy się i nie rozsypuje;
- prawdziwy chleb zdecydowanie dłużej będzie świeży;

porownanie_pieczywa.jpg

  • Substancje dodatkowe:

Istnieje szereg dodatków, które znaleźć możemy w pieczywie, a które z pewnością nie powinny tam zagościć. Te, z którymi mamy do czynienia najczęściej to:
- E471 i E472 – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych – emulgatory dodawane w celu utrzymania jednolitej mieszaniny faz, które nie mieszają się;
- E300 – Kwas askorbinowy – dodawany w celu ładnego wyrośnięcia pieczywa;
- ekstrakt słodowy – poprawia walory smakowo-zapachowe i barwę pieczywa;
- błonnik ziemniaczany/jabłkowy – pochłaniając wodę, zwiększa objętość pieczywa;
- E262 – dioctan sodu – przedłuża świeżość;
- E200 – kwas sorbowy (sorbinowy) – przedłuża trwałość;
- E412 – guma guar – stabilizator;
- mąka sojowa – działa na tej samej zasadzie co błonnik;

Prawdziwy = zdrowy
Tylko prawdziwy chleb pełnoziarnisty, w którym nie znajdujemy żadnych zbędnych dodatków jest smaczny, pachnący i dostarcza oczekiwanych wartości odżywczych. Warto w codziennym biegu choć na chwilę zatrzymać się przy półce z pieczywem i zapoznać ze składem na opakowaniu, zanim stanie się fundamentem do pożywnej, zdrowej i smacznej kanapki. Niezależnie od tego, czy stawiamy na pieczywo chrupkie, czy też lekkie.

3.jpg

Źródła:
www.cojesc.net
www.odchudzamsie.pl
www.polki.pl
www.bonavita.pl
www.i.iplsc.com
www.bi.gazeta.pl

Skomentuj

Popierają nas

Walkę z podróbkami wspierają znane marki

Facebook

Dołącz do walki z podróbkami

Wspieraj nas

Wstaw nasz baner na swoją stronę